Mcreative24
Menu
Zemnja:
Srbija
Grad:
Novi Sad
Adresa:
Djordja Mikeša
Email:
milinskija@gmail.com
Telefon:
+381638873026
mcreative24

Domen i
Hosting

Scroll Down

Šta je hosting?

Hosting je, najprostije rečeno, prostor koji iznajmljujete za postavljanje svog sajta. Možete ga zamisliti kao udaljeni hard disk koji ste zakupili na određeno vreme.  Postavljanjem (upload – om i podešavanjima) svog sajta na taj hard disk, sajt postaje vidljiv svim internet korisnicima.

Šta je domen?

Da biste kreirali web sajt, prvo Vam treba domen. Domen ima različite ekstenzije, najčešće .com (kompanija) i .rs (za Srbiju). Ako imate stranicu na srpskom jeziku, najbolje je registrovati sa stavkom .rs, jer će na taj način biti prepoznatljiva u Srbiji. Ako je Vaš domen već zauzet, odaberite drugi, sličan ili ne, i registrujte se. Uobičajeni domen, poput nameštaj.rs , verovatno se više nikada neće moći registrovati, osim ako im vlasnik web sajta ne obnovi registraciju. Registrujte domen kod kompanije za registraciju domena ili kod nas. I odaberite onaj koja će odgovarati Vašim željama. Dizajn zahteva web hosting koji predstavlja prostor na serveru, gde se učitava sadržaj web sajta (slike, dodaci, skripte …). Uz pomoć hostinga, posetioci imaju pristup web sajtu instaliranom na računaru i Internetu. Jednom kada uredite domen i web hosting, izrada web sajta može započeti.

Pažljivo birajte domen!

Mada vam neki provajderi omogućuju da registrujete ime koje ima čak 63 karaktera, morate da imate u vidu da ime domena treba lako da se pamti i da se brzo i lako ukucava u pretraživač. Probajte da registrujete najkraće moguće ime koje ća Vaši klijenti i posetioci lako povezati sa Vašim web sajtom. Generalno pravilo glasi da je najbolje da bude ispod 7 karaktera.Takođe, jednostavno ime domena se:lakše izgovara,izgleda profesionalnije.Manje su šanse da će ga korisnici pogrešno ukucati u pretraživač

Nedostatak dobrih imena poslednjih godina je doveo do pojave besmislenih imena. Ako treba tri puta ljudima da sričete ime vašeg domena, znaćete da ste napravili veliku grešku. Ako želite da Vas ljudi pamte, oni treba da budu u stanju da zapamte Vaš domen kao jednu reč.Izbegavajte korišćenje crtica. Istina, to je odličan način da dođete do domena koji nije registrovan, ali će pamćenje imena Vašeg domena još više otežati. Ako već morate da je koristite, ograničite se na jednu crticu, ni slučajno više.

Izrada sajtova
mcreative24

Imate Projekat?

Slobodno nas kontaktirajte mi smo tu da Vaš posao podignemo na viši nivo